Berza preduzetničkih ideja 2016

UDG je i ove godine na dan Evrope, 9. maja, sada već tradicionalno, organizovao Međunarodnu berzu preduzetničkih ideja, ŠESTU po redu.

Berza je i ove godine okupila predstavnike 30 veoma uspješnih crnogorskih kompanija,koje su na strani potražnje, otkupljivale ideje mladih preduzetnika. Kompanije i institucije koje su se našle na strani potražnje su: Plantaže 13. Jul, Voli, Čelebić, Zetagradnja, Erste Banka, Kompanija Krušo, Delta Generali, Mesna Industrija Goranović, Franca, Com Trade, Mljekara Lazine, Cungo&Co, Investicioni razvojni fond, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Komisija za hartije od vrijednosti, Glavni Grad Podgorica, (Sekretarijat za razvoj preduzetništva), Montenegro Biznis Alijansa, CEED, Monstat, Zaposli.ME, MIPA, kao i određeni broj pojedinaca.

Ove godine smo imali preko 120 prijavljenih ideja. S obzirom na veliki broj ideja, od prethodno organizovane Berze, menadžment tim Berze Preduzetničkih Ideja odlučio da se odredi najboljih 11 ideja (TOP 11) koje će se prezentovati, kao i A Lista (15 ideja) i B lista (15 ideja). To je rezultiralo da se u knjizi ideja nađe ukupno 41 ideja. Ostale ideje se nalaze u VI izdanju Knjige Ideja kroz naziv ideje i naziv nosioca iste, bez opisa i bez mogućnosti da dobiju podršku ili ih neko otkupi. Ipak, isti imaju pravo da stupe u kontakt sa tražnjom, dok tražnja ima pravo da dobije kontakt i vlasnika tih ideja. Time se opet pružila prilika svim vlasnicima ideja da stupe u kontakt sa potencijalnim investitorima. Priliku da svoje ideje predstave prisutnima su imali vlasnici najboljih 11 ideja, koji su predstavljeni u posebnom dijelu knjige.

I ove godine, tim Berze Preduzetničkih Ideja je imao čast da ugosti i mališane Vrtića Suncokrili(JPU "Ljubica Popović" Podgorica).

Oni su prezentovali svoju ideju "Montessori program za Vrtić“ i za istu su od strane Tražnje dobili podršku u iznosu od 1.650,00 eur. 2 Biznis ideje iz TOP 11 koje su otkupljene za najviše novca su ideje pod nazivom "Crna Gora na hljebu" – Jovana Nikčević i „Smart Key“ – Anđela Lučić koje su otkupljene za po 600,00 eur od kompanije „Zetagradnja“ i od kompanije „Voli“.

UDG je i ove godine svim srednjoškolcima koji su poslali svoju ideju, dao podršku kroz popust za školarinu za upis na bilo koji od fakulteta u iznosu od 100,00 eur. Ova manifestacija je poprimila regionalni, čak i evropski karakter. Krasi je sve veća zainteresovanost medija i javnosti, što pokazuje uvijek odlično ispunjen amfiteatar na Univerzitetu Donja Gorica.

Otkupiti ideju znači ohrabriti mlade ljude da iduće godine prijave još više ideja i da započnu svoj biznis.

U tome smo i ove godine uspjeli!

Berza preduzetničkih ideja

Donja Gorica b.b.
81000 Podgorica, Crna Gora

berza@udg.edu.me

Your message has been sent. Thank you!