Berza preduzetničkih ideja 2015

UDG je i ove godine na dan Evrope, 9. maja, sada već tradicionalno, organizovao Međunarodnu berzu preduzetničkih ideja, četvrtu po redu.

Berza je i ove godine okupila predstavnike 30 veoma uspješnih crnogorskih kompanija,koje su na strani potražnje, otkupljivale ideje mladih preduzetnika. Kompanije i institucije koje su se našle na strani potražnje su: Plantaže 13. Jul, Voli, Čelebić, Zetagradnja, Erste Banka, Kompanija Krušo, Delta Generali, Mesna Industrija Goranović, Franca, Com Trade, Mljekara Lazine, Cungo&Co, Investicioni razvojni fond, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Komisija za hartije od vrijednosti, Glavni Grad Podgorica, (Sekretarijat za razvoj preduzetništva), Montenegro Biznis Alijansa, CEED, Monstat, Zaposli.ME, MIPA, kao i određeni broj pojedinaca.

Ove godine smo imali preko 160 prijavljenih ideja. S obzirom na veliki broj ideja, od ove godine se menadžment tim Berze Preduzetničkih Ideja odlučio da se odredi najboljih 11 ideja (TOP 11) koje će se prezentovati, kao i A Lista (15 ideja) i B lista (15 ideja). To je rezultiralo da se u knjizi ideja nađe ukupno 41 ideja. Ostale ideje se nalaze u V izdanju Knjige Ideja kroz naziv ideje i naziv nosioca iste, bez opisa i bez mogućnosti da dobiju podršku ili ih neko otkupi. Ipak, isti imaju pravo da stupe u kontakt sa tražnjom, dok tražnja ima pravo da dobije kontakt i vlasnika tih ideja. Time se opet pružila prilika svim vlasnicima ideja da stupe u kontakt sa potencijalnim investitorima. Priliku da svoje ideje predstave prisutnima su imali vlasnici najboljih 11 ideja, dok je na slijedećem posteru predstavljena najbolja 41 ideja:

Ove godine, tim Berze Preduzetničkih Ideja je imao čast da ugosti i mališane Vrtića Suncokrili (JPU "Ljubica Popović" Podgorica). Oni su prezentovali svoju ideju "Preduzetnički centar u Vrtiću" i za istu su od strane Tražnje dobili podršku u iznosu od 2.350,00 eur. Posebnu zahvalnost dugujemo Investiciono Razvojnom Fondu Crne Gore koji je za ovu priliku izdvojio 1.000,00 eur.

Biznis ideja iz TOP 11 koja je otkupljena za najviše novca je ideja pod nazivom "Wash&Go" - Emir Hadžimušović (student UDG) koja je otkupljena za 1.050,00 eur, od strane kompanije Krušo Herceg Novi.

Sa ponosom možemo istaći da je na Petoj Međunarodnoj Berzi Preduzetničkih Ideja, promet je dostigao cifru od 31.000,00 eur.

Takođe, izdvajamo činjenicu da su svi polaznici vrtića (njih 10) dobili vaučer od strane Univerziteta Donja Gorica u iznosu cjelokupne školarine za bilo koji od fakulteta.

UDG je i ove godine svim srednjoškolcima koji su poslali svoju ideju, dao podršku kroz popust za školarinu za upis na bilo koji od fakulteta u iznosu od 100,00 eur.

Ova manifestacija je poprimila regionalni, čak i evropski karakter. Krasi je sve veća zainteresovanost medija i javnosti, što pokazuje uvijek odlično ispunjen amfiteatar na Univerzitetu Donja Gorica.

Otkupiti ideju znači ohrabriti mlade ljude da iduće godine prijave još više ideja i da započnu svoj biznis.

U tome smo i ove godine uspjeli!

Berza preduzetničkih ideja

Donja Gorica b.b.
81000 Podgorica, Crna Gora

berza@udg.edu.me

Your message has been sent. Thank you!